Limited and under-used open space is maximized by creating private and shared access balconies, spaces of different character, settings for different types of activity, including residents’ gardening. Reduced parking and treatment of external space as shared surfaces allows safer informal play. The location of the new multi use games & play areas allow for good natural surveillance. The community centre in its new position benefits from both a street presence and direct access onto the newly landscaped courtyard.

Planning History

The Bourne Estate residents were involved from the outset by selecting Matthew Lloyd Architects from a shortlist of practices put together by Camden following a competitive tender. The design was developed through ongoing conversations with the estate’s residents; feedback on options was gained on a regular basis through newsletters, a series of open exhibitions, at which attendees were encouraged to complete feedback forms, followed by regular working group meetings. Issues arising were overcome with genuine consultation in which people knew their voices were heard. The process included taking time to really get to know the estate and talk about its qualities, architectural features and what people who live there like about it and why, as well as their concerns. Issues which were important to residents, to be addressed by the regeneration, in addition the provision of new housing, included: a site strategy to consider security, antisocial behaviour, noise, routes and connections, the positioning of buildings and open space, scale and character, details and materials. Residents had an important influence on the scheme, an example is the design of the new main entrances to the estate as large arches in the spirit of the existing which was requested by residents.

Project Team

Architect: Matthew Lloyd Architects LLP
Developer: London Borough of Camden

Development Data

Site size (ha): 0.757
Date of completion: 25/04/2018
Schedule of accommodation: 1xStudio; 22x1-bed; 35x2-bed; 14x3-bed; 3x4-bed.
Tenure mix: 45% social rent; 12% intermediate; 43% private sale
Size of typical home: 76.2
Parking spaces: 27

*All information published is as provided by the awards applicant

Film

View this scheme in high definition

Next
Previous

Disclaimer

All information published is as provided by the awards applicant and is not updated. Although every effort has been made to provide accurate content on these pages neither the Housing Design Awards nor any of its sponsors, partners or employees or awards entrants make any warranty, express or implied, or assume any legal liability or responsibility for the accuracy or completeness of any information contained on this site.

Due to the nature of the content, changes are likely to happen post planning stages and so decisions on purchases must not be made with information held on this site. Please refer to the residential developer(s) concerned for up to date information.

The Housing Design Awards and its partners, sponsors, employees and applicants, cannot be held responsible for the contents of any pages referenced by an external link. Reference herein to any company does not necessarily constitute or imply its endorsement or recommendation by the Awards or any of its partners, sponsors or employees.