Moorland Road

Moorland Road

Project

Winner

Planning Application Link    View map

Number/street name:
Moorland Road Day Centre

Address line 2:
Moorland Road

City:
Cardiff

Postcode:
CF24 2LG

Architect:
Allford Hall Monaghan Morris

Architect contact number:
2072515261


Developer:
Cardiff Council.

Planning Authority:
Cardiff Council

Planning consultant:
LRM Planning

Planning Reference:
22/01718/MJR

Date of Completion:
06/2024

Schedule of Accommodation:
11 x 1 bed flats ; 2 x 2 bed flats

Tenure Mix:
100% council

Total number of homes:


Site size (hectares):
0.09

Net Density (homes per hectare):
148

Size of principal unit (sq m):

Smallest Unit (sq m):
55

Largest unit (sq m):
65

No of parking spaces:
0

Scheme PDF Download



Planning History

Prior to submission of a formal planning application in August 2022 the team undertook a series of consultation exercises working alongside Design Commission for Wales, Cardiff Council and key stakeholders in the local community to apprise and inform the design development prior to a formal pre-application process being undertaken from December 2020 – May 2021. A resolution to grant permission was achieved at committee in February 2023.

The Design Process

Moorland Road is one of three ‘Community Living’ schemes that are being developed concurrently by Cardiff Council as part of their Older Persons Housing Strategy. The scheme threads 13 one and two bed independent living apartments, a community centre and shared garden into a tight corner site within the dense Victorian neighbourhood of Splott.
The design has developed as a specific response to the housing requirements of its users, with the core principles established by HAPPI (Housing our Ageing Population Panel for Innovation) being used to guide the process. All flats benefit from dual aspect living spaces with views into the shared garden, or onto improved landscape areas that include retained mature trees.
The building is arranged as three distinct pitched volumes rising from three stories adjacent to the existing residential context to four stories at the street corner. Accommodation is located on the upper floors and reached through shared external balconies. Each is daylit and open ended, allowing views out to aid in orientation and navigation. Each apartment also contains a private external amenity space that is recessed into the building to provide shelter and allow use through a greater proportion of the year.
The new community centre is located on the ground floor and benefits from direct access to the shared garden, while also providing a visual link to this space from the street.
A simple and robust palette of materials is proposed, with generous, well-proportioned openings being arranged as a series of subtle horizontal bands, expressed through changes in orientation and relief, that reference the immediate and wider context. This is reinforced by the introduction of details including patterned glazed recesses that announce the primary access points for each use.

Choose a few key elements you want to promote

• The design approach has been shaped by the core HAPPI recommendations for delivering high quality housing for older people.
• Accommodation is threaded onto a tight corner site, protecting existing mature trees and maximising privacy for residents and neighbours.
• All apartments benefit from multiple aspect living spaces.
• The scheme provides benefits to the wider Splott community through the re-provision of an improved community centre on site with access to a shared courtyard garden.
• All apartments are ‘care ready’ and Welsh Development Quality Requirements (DQR) compliant.

Download PDF

Scheme Information

Type

  • Multi-Aspect Apartments

Size

  • Medium density

Cost/ownership

  • Council

Planning

  • Community Consultation
  • Window distances
  • Urban Infill

Construction/Design

  • Brickwork
  • Local Vernacular

Sustainability

  • Infill

Outdoor areas

  • Private Terraces
  • Biodiversity
  • Garden

Surrounding Area

  • Landscape
  • Community Buildings

Specialised

  • Over 55s
  • Senior
  • Wheelchair
  • Community

Sustainability

Sustainability and carbon reduction were key considerations throughout the briefing and design process. The client, Cardiff Council, is committed to delivering a holistic approach to environmental and social sustainability to ensure the building has a long service life, providing building users, together with the surrounding community and environment, maximum benefit, while lowering impacts such as operational carbon and surface water runoff. Specific areas targeted include: • Fabric First approach - The building has been designed to achieve Welsh Government’s 2025 energy performance standards, with a SAP rating of A. Central to this has been a focus on the building fabric, with a target improvement on 2014 Part L of 90%. • The optimisation of solar gain through building orientation. • Integration of renewable and low carbon technologies including photovoltaics, centralised ground source heat pump, Mechanical Ventilation with Heat Recovery and electric vehicle charging. • Integration of Sustainable Drainage Systems features from the outset. • Promoting biodiversity through the retention of existing trees, planting of new trees and the creation of shared and private garden spaces and features including a biodiversity roof. • Promoting social sustainability through the provision of specialised housing allowing older people to downsize and release larger properties, in a central location close to local amenities and transport links, with new facilities for the existing community.
Next
Previous