Kings College Stephen Taylor Court

Kings College Stephen Taylor Court

Completed

Winner

Planning Application Link    View map

Number/street name:
Stephen Taylor Court

Address line 2:
27 Barton Road

City:
Cambridge

Postcode:
CB3 9LD

Architect:
Feilden Clegg Bradley Studios

Architect contact number:
01225 852545


Developer:
King's College Cambridge.

Planning Authority:
Cambridge City Council,

Planning consultant:
Turley

Planning Reference:
18/1993/FUL

Date of Completion:
06/2024

Schedule of Accommodation:
60 graduate rooms / 12 x 2 bed family apartments / 12 x 1 bed family apartments

Tenure Mix:
100% College ownership

Total number of homes:


Site size (hectares):
0.70

Net Density (homes per hectare):
120

Size of principal unit (sq m):
17.3

Smallest Unit (sq m):
Graduate rooms (smallest) : 12.3sqm

Largest unit (sq m):
2 bed family apartments average : 81.4sqm

No of parking spaces:
10

Scheme PDF Download



Planning History

The scheme was submitted for planning late 2018 and gained permission in 2019. During the design stages the design team regularly presented to the local Design Review Panel and held public consultation, organised by the Client, in the local community. During the construction process there was engagement with the immediate neighbours to improve direct impacts of boundaries and soft landscaping. The team also engaged with the local Construction Forum to share the project to a wider Cambridge community.

The Design Process

Kings College, Cambridge, Stephen Taylor Court creates 84 new homes for graduates, fellows and their families in an open courtyard within generous gardens. The College’s brief stipulated that the project should be designed to rigorous Passivhaus standards, be low carbon and have a 100-year design life. It would be a contextual and contemporary development, responding to a specific need by the college to provide for its students.
The project, located in a residential conservation area, creates a distinct collegiate character to the new community. Three gault brick crescents and a red brick villa provide the residential accommodation; the refurbished and extended Holmcroft Lodge building provide a new common room, library and launderette. The central triptych of three crescents creates an ‘open court’ which, while referring to the tradition of college courts in Cambridge, differs by being more visually and physically accessible from the street. The court and surrounding gardens provide fully accessible routes to all the buildings and all entrance doors have level thresholds and automatic powered doors to facilitate inclusive access.
The pair of crescents are home to 12 two-bedroom and 12 one-bedroom apartments and have been designed to exceed London Housing Design Standards dwelling sizes. Two apartments have been designed to be easily adaptable to meet Part M4(3) Category 2 wheelchair user dwellings.
The Adkin Building - the third crescent - is home to 48 graduate rooms. This building works as two halves, with two entrances, each serving three clusters of eight rooms with generous shared kitchen and common areas.
The single villa on Barton Road is home to 12 graduate rooms. This building has three floors, each with smaller groups of four graduate rooms, again served by a common room, kitchen and – following consultation with students who asked for a lower cost housing option – with shared bathrooms.

Choose a few key elements you want to promote

Kings College, Cambridge, Stephen Taylor Court has been built to Passivhaus standards, leading to low operational energy use.
The project prioritises longevity with an 100-year design life.
The project targeted low carbon materials, principally through a CLT structure, but also with targets for local sourcing, recycled content and responsibly sourced materials.

Download PDF

Scheme Information

Type

  • Multi-Aspect Apartments

Planning

  • Community Consultation

Construction/Design

  • Brickwork
  • Contemporary Design
  • CLT

Sustainability

  • Embodied energy in construction
  • Building energy in use (any target above Regs)
  • Biodiversity (eg Building with Nature)

Outdoor areas

  • Garden

Surrounding Area

  • Landscape
  • Communal Spaces

Sustainability

The project had high sustainability targets of low operational energy through meeting the rigorous Passivhaus standards, longevity through a 100-year design life, and net zero carbon through low embodied carbon material choices. Every aspect of the project was measured against the client’s bespoke sustainability matrix, supplementing the high standards of Passivhaus performance with a holistic view of sustainability within the contexts of the immediate site and global climate. This matrix demonstrates excellence in health and wellbeing, landscape and nature, water, materials and waste, community and neighbourhood, and construction impacts. A CLT structural solution was chosen early on due to the low carbon benefits. Sequestered (biogenic) carbon in the CLT structure means the buildings act as a carbon store - locking up biogenic carbon in the timber structure for the life of the building. The prefabricated CLT panels use screwed joints and connections which can be simply dismantled at the end of the buildings life to contribute to circular economy. Additionally, the lightweight CLT structure reduces foundation loads, allowing the use of a thin reinforced concrete raft foundation ‘floating’ on rigid insulation. This not only reduces the amount of concrete used in the substructure but also provides a perfect Passivhaus foundation solution. The CLT is also utilised as the airtight line, providing a robust approach which proved to surpass even Passivhaus targets for airtightness. The 100 year design life led to a depth of technical work on material life, replacement and how to maintain fabric performance. Alongside this the team also targeted >25% material by value from certified responsible sources (eg BES 6001, FCS certified), >3% material by value from within 50km of site, and up to 10% material by value with recycled content. Water consumption levels were set at 40% reduction against standard Code for Water use.
Next
Previous