Rotherhithe New Road

Rotherhithe New Road

Completed

Shortlisted

View map

Number/street name:
Aytoun Street

Address line 2:

City:
Manchester

Postcode:
M1 3GL?

Architect:
shedkm

Architect contact number:
0207 253 8881


Developer:
ASDL (Joint venture: Capital & Centric + HBD)..

Contractor:
Mount Anvil Ltd

Planning Authority:
Manchester City Council

Planning consultant:
Deloitte

Planning Reference:
115570/FO/2017

Date of Completion:
10/2021

Schedule of Accommodation:
25 x 1 bed flats; 33 x 2 bed flats

Tenure Mix:
100% PRS

Total number of homes:
58


Site size (hectares):
0.284ha?

Net Density (homes per hectare):
204

Size of principal unit (sq m):

Smallest Unit (sq m):
42sqm

Largest unit (sq m):
102sqm

No of parking spaces:
none

Scheme PDF Download



Planning History

We commenced design on Kampus in March 2016 and submitted a Planning application and Listed Building Consent application in June 2017. Through this design period we engaged periodically with the planning and heritage personnel within the Local Authority and presented to various design panels including the local conservation panel and the Canals & Rivers Trust. Our approach to this project was of discerning regeneration, respecting the original fabric, inserting modern interventions, breathing new life into these dilapidated buildings. This approach was welcomed by all pre-application consultees and the scheme was granted planning and listed building consent in August 2017.

The Design Process

After decades of dereliction, shedkm repurposed two Grade-II listed Victorian warehouses in Manchester, to provide much needed city centre housing for rent.

The warehouses, Minshull and Minto & Turner, are part of Kampus, a vibrant new residential garden community by developers HBD and Capital & Centric, adjacent to Manchester’s famous Canal Street and minutes from Piccadilly Station.

shedkm have sensitively restored the warehouses to preserve the best of their historic features such as the original cast iron columns and brickwork, whilst creating 58 contemporary loft style apartments with access to a range of on-site community amenities including gym, yoga studio, and cinema.

The scheme focuses on increased connectivity across the site, with active frontages to buildings wherever possible, and a clear sense of placemaking which is pedestrian-friendly, and which effectively delineates public and private spaces.

Key strategic moves were made to residential circulation; with both buildings differing in response to their varying floor plate widths and constraints. The narrow plan form of Minto & Turner was completed with a deck access solution, forming a cloister arrangement with a new external timber clad wall line and original window openings infilled with steel planters to allow the lush planting to extend to a vertical plane. The deep plan of Minshull House adopts a centralised core strategy; with the new steel structure threading through the existing structural elements which minimised demolition works.

Residential levels are vertically connected via a new lift and steel staircase; further emphasising the industrial aesthetic with the latter again working within existing structural bays showcasing the original arrangement and features.

Kampus also reinstates Little David Street, a cobbled street closed off for decades, running between the two buildings. The street has been opened to the public as a lively new thoroughfare with bars, cafes, shops and restaurants.

Choose a few key elements you want to promote

- Repurposed Victorian warehouses after decades of dereliction
- Provide much needed city centre housing for rent
- A new garden neighbourhood for Manchester
- Commercial space to the lower levels activates public realm
- Increased connectivity between new and existing buildings
- As much as possible of the original fabric, structure and features have been retained
- Minto & Turner apartments have dual aspect views
- Planted steel window boxes echo garden spaces below
- A minimal material palette showcases the original red brick, cast iron and exposed timber

Download PDF

Scheme Information

Type

  • Multi-Aspect Apartments

Size

  • Medium density

Cost/ownership

  • PRS

Planning

  • Urban Regeneration

Construction/Design

  • Brickwork
  • Apartment remodelling

Sustainability

  • Embodied energy in construction
  • Biodiversity (eg Building with Nature)

Outdoor areas

  • Garden

Surrounding Area

  • Landscape
  • Communal Spaces
  • Community Buildings
  • Public open space

Sustainability

The re-use of previously disused buildings in itself contributed to the environmental impact of the overall site and have been allowed to continue their life cycle with renewed vigour. High efficiency systems, plant, controls and equipment have been incorporated into the scheme. All light fittings use energy efficient LED luminaires to reduce energy use. Lighting to circulation areas is controlled by PIR presence detectors so light fittings are only on when required. Where possible within new interventions, windows have been re-sized/increased to afford more daylighting and reduce tenant dependency on powered light sources. All apartments include mechanical ventilation with heat recovery. The installed ventilation system has a low specific fan power to minimise the energy required by the fans and the heat recovery minimises energy being lost through exhaust air. The buildings have been connected to a site based ‘Energy Centre’ servicing wider Kampus development. The CHP and boilers within the energy centre combine to provide low carbon energy to heat the buildings. The hot water supply from the Energy Centre is routed via a plate heat exchanger and distributed around the Listed Buildings to serve radiators in each area. Water use within the landscape strategy has been minimised through good practice design and the specification of planting that relies solely on precipitation during all seasons or restricted to contextually appropriate species that thrive without irrigation and will continue to do so in those conditions. A concerted effort has been made to expose as much of the existing brickwork internally for planning and conservation reasons. As such, where new building fabric elements were to be installed or existing elements stripped back and reinstated; elements were thermally upgraded as follows: U-values in W/m2K walls (where new) - 0.18 roof - 0.18 windows - 1.3 - 1.8 floor - 0.17 - 0.25
Next
Previous