Central Somers Town Community Facilities and Housing

Central Somers Town Community Facilities and Housing

Completed

Winner

Planning Application Link    View map

Number/street name:
128 Chalton Street

Address line 2:

City:
London

Postcode:
NW11RX

Architect:
Adam Khan Architects

Architect contact number:
2074039897


Developer:
London Borough of Camden.

Planning Authority:
London Borough of Camden

Planning consultant:
Turley

Planning Reference:
2015/2704/P

Date of Completion:
06/2024

Schedule of Accommodation:
6 x 2B4P units; 1 x 2B4P wheelchair accessible unit; 3 x 3B5P units

Tenure Mix:
100% Affordable

Total number of homes:


Site size (hectares):
0.09

Net Density (homes per hectare):
116

Size of principal unit (sq m):
77

Smallest Unit (sq m):
77

Largest unit (sq m):
84

No of parking spaces:
0

Scheme PDF Download



Planning History

Central Somers Town Community Facilities is part of a wider £85 million regeneration of Central Somers Town by Camden Council and provides flexible community children’s facilities and social housing to address the neighbourhood’s endemic poverty and overcrowding.
Building on a strong sense of the neighbourhood’s identity and character, employing extensive co-design with users, the project provides 10 social homes, community play facilities, a youth drama club and a rooftop multi-use games area (MUGA).
Planning was granted in 07/2016
Client: Camden Council
Date of Commission-Completion: 2014-2021
Contract Value: £10 million

The Design Process

The local pioneer of social housing Jeffrey Jellicoe wrote ‘Housing is not enough’ at the beginning of the C20. This project continues that legacy of high-quality social housing embedded in community infrastructure. A highly activated ground floor comprises display windows of children’s work from the play facilities within and glimpses into planted courtyards for play. From this base a slender tower emerges with a characterful roof profile. The scale is delicate. The height continues the local datum and the position on an important neighbourhood junction - of Chalton Street and Polygon Park - makes this a genuine local landmark.
Combining housing and children’s facilities required careful design for safeguarding eg limiting window openings overlooking playgrounds, carefully coordinated to maintain passive ventilation.
The communal entrance is dignified by high-quality robust materials; a profiled pre-cast canopy, internal exposed concrete walls, terracotta tiles, glazed tiles and by a tall height with integrated acoustic absorption. The stair is pre-cast and clearly presented, and the stairwell is daylit; inviting use instead of the lift (so encouraging healthy, low-carbon usage).
The flats are all triple aspect with particular attention paid to daylight on the kitchen surfaces.
Architecture, comfort, and sustainability are highly coordinated in a successful passive ventilation and cooling strategy. Working to 2050 climate levels meant a thorough approach to overheating. External roller blinds provide a simple robust user-controlled solution. These work in combination with internal side opening windows to allow simultaneous ventilation and solar protection.
Thermal mass - achieved by blockwork external and internal walls - enables this passive cooling strategy. Lower balconies are inset for privacy, upper balconies project into the trees. All are generously sized to allow family dining and play. Hallways are wide with views of daylight to accommodate family life.

Choose a few key elements you want to promote

This project provides high-quality social housing embedded in community infrastructure.
The slender tower has a characterful roof profile and a delicate scale. The height continues the local datum and makes a genuine local landmark on this important neighbourhood junction. Architecture, comfort, and sustainability are highly coordinated in a successful passive ventilation and cooling strategy. The flats are all triple aspect with generous balconies to support family life.

Download PDF

Scheme Information

Type

  • Multi-Aspect Apartments

Size

  • Medium density
  • Compact

Cost/ownership

  • Affordable
  • Council
  • Low Management Charges
  • Mixed Use

Planning

  • Community Consultation
  • Urban Regeneration

Construction/Design

  • Brickwork
  • Contemporary Design

Sustainability

  • Conversion / extension / retrofit

Surrounding Area

  • Community Buildings
  • Play Spaces

Specialised

  • Wheelchair
  • Community

Sustainability

Max Fordham (Sustainability, Environmental + MEP, Acoustics) were the sustainability consultants, which was a prominent part of the brief incorporating London Plan, Camden CPG3, BREEAM Excellent and other aims. Some key built outcomes: • Great daylight throughout all main spaces. Daylight modelling was used as a design tool, verified by post-construction measurement. Daylight factors 2% to 4% • Exceptional passive cooling qualities, using simple, robust movable external shading, exposed concrete soffits, high-density concrete block walls/internal partitions for enhanced thermal mass and natural cross-ventilation. Key successes include coordinated detailing of the shading and natural vent; both can occur simultaneously. Thermal mass is coordinated with acoustic absorption. • Designed to meet the needs of urban heat island and future climate scenarios. The passive cooling strategy was designed to meet Heathrow DSY2 and DSY3 data sets, which provides a standard equivalent to meeting DSY1 2050 medium emissions scenario. • Aimed to meet the 2015 London Plan for energy and carbon emissions; 35% reduction in CO2 emissions relative to Part-L regulated. Low energy features: low U-values, thermal bridge modelling, good air-tightness, passive ventilation and cooling, MVHR in all apartments, low energy lighting. Heating and hot water by district heating was not preferred but mandatory for planning. • Low water use appliances throughout leading to lower hot water energy use.,Sophisticated energy and water metering system, POE analysis for first 3 years of occupation
Next
Previous