Carlton Dene

Carlton Dene

Project

Winner

Planning Application Link    View map

Number/street name:
45 Kilburn Park Rd

Address line 2:
North Maida Vale

City:
London

Postcode:
NW6 5XD

Architect:
Levitt Bernstein

Architect contact number:
2072757676


Developer:
Westminster City Council.

Planning Authority:
City of Westminster

Planning consultant:
RPS Group

Planning Reference:
20/08040/FULL

Date of Completion:
05/2024

Schedule of Accommodation:
Extra Care: 27 x 1 bed flats (category 2), 32 x 1 bed-plus flats (category 2) and 6 x 1 bed flats (wheelchair). General needs: 3 x 1 bed flats (category 2), 1 x 1 bed flat (wheelchair), 8 x 2 bed flats (category 2), 1 x 2 bed flat (wheelchair), 8 x 3 bed flats (category 2), 1 x 3 bed maisonette (category 2).

Tenure Mix:
100% affordable rent

Total number of homes:


Site size (hectares):
0.44

Net Density (homes per hectare):
198

Size of principal unit (sq m):
60 (Extra Care 1b+)

Smallest Unit (sq m):
52.6

Largest unit (sq m):
105

No of parking spaces:
8

Scheme PDF Download



Planning History

Three pre-application meetings were held with Local Planning Authority officers and two meetings with Historic England. This feedback and dialogue helped to enrich the scheme, including modification of setbacks to enhance views of the neighbouring 19th Century St Augustine’s Church.
The council led two phases of consultation with surrounding residents and neighbours, which coincided during lockdown periods. A range of methods were used to widen reach, including webinars, leaflet drops and in-person meetings. Significantly higher numbers of respondents fed back (in comparison to standard engagement) with the majority in support. This resulted in changes to access and landscape proposals.

The Design Process

Carlton Dene is Westminster City Council’s new flagship affordable housing and extra care scheme. The project will deliver 65 one-bedroom extra care homes (along with a community café and hairdressers, resident lounge and staff areas) and 22 family-sized apartments for affordable rent.
We are targeting an ambitious sustainability brief, seeking full Passivhaus accreditation for the general needs block and the Passivhaus ‘low energy building’ standard for the extra care portion.
Central to the proposals is the creation of the highest quality older people’s accommodation, allowing people to remain connected to their local community.
A new civic frontage connects the neighbouring Grade 1 listed St Augustine’s Church with the community-facing café. This forms the heart of the extra care ground floor. Placed at the front of the building, it will draw in local people without compromising the privacy and security of residents. There is also a Changing Places facility which will be available to the wider area.
Many of the extra care homes are a ‘one-bed-plus’ model, with flexible partitions that accommodate different layout configurations according to residents’ requirements and provide flexibility to live independently for longer. For example, the adaptable ‘study space’ can be opened up to the lounge or removed altogether to create a larger bedroom.
The scheme meets best practice in dementia design, which includes easy wayfinding and visual connections to external spaces. Communal balconies and roof terraces overlooking the generous landscaped courtyard provide additional shared spaces outside front doors that residents can take ownership of.
All homes are dual aspect and have a level-access private balcony or terrace. The family housing overlooks the adjacent green space and puts front doors on to the well-used path towards the church, with a more fragmented and playful façade to break down the scale.

Choose a few key elements you want to promote

We are targeting an ambitious sustainability brief, seeking full Passivhaus accreditation for the general needs block and the Passivhaus ‘low energy building’ standard for the extra care portion. Many of the extra care homes are a ‘one-bed-plus’ model, providing residents with more flexibility in how they use their homes, but also to give extra space to attract ’downsizers’ from their larger family homes. Carlton Dene also incorporates a new community-facing café which provides a social hub within the extra care scheme, while allowing older residents to stay connected to the wider neighbourhood and drawing in the local community.

Download PDF

Scheme Information

Type

  • Multi-Aspect Apartments
  • Mansion Block

Size

  • Medium density

Cost/ownership

  • Affordable
  • Council

Planning

  • Community Consultation
  • Urban Infill

Construction/Design

  • Brickwork
  • Contemporary Design
  • Local Vernacular
  • New London Vernacular

Sustainability

  • Building energy in use (any target above Regs)

Outdoor areas

  • Private Terraces
  • Roof Gardens
  • Roof Terrace
  • Outside Terrace
  • Biodiversity
  • Garden

Surrounding Area

  • Landscape
  • Communal Spaces
  • Community Buildings
  • Play Spaces

Specialised

  • Over 55s
  • Dementia Care
  • Senior
  • Wheelchair
  • Community

Sustainability

The scheme as a whole achieves a 70% improvement over Part L (using SAP10 carbon emissions factor), significantly exceeding the minimum on-site requirement of 35%. The PV systems will generate more than 20% of the total residential energy use. The general needs building (block B) has been additionally targeted to follow Passivhaus principles, employing a relatively simple form to drastically reduce the operational energy load of the building over its lifespan. The good southern aspect and carefully designed form of this building ensures this portion of the scheme is highly energy efficient. The proportions of the triple glazed windows have been carefully considered on each elevation and the fabric performance parameters (for example, U-values) have been set at best practice level. Energy modelling using PHPP, which goes far beyond minimum compliance requirements, has informed this area of the design throughout. The extra care block is designed to PHI ‘low energy building’ standard, balancing efficient design with the challenges of achieving sensitive massing setbacks which respond to the local setting and context and include additional extra care requirements, such as communal areas. The massing of the extra care building has been reduced to three storeys along Carlton Vale to maximise the amount of sunlight into the courtyard and provide residents with an additional communal south-facing terrace. The massing to block B steps down to the north to reduce overshadowing towards the church. Both buildings have been arranged so all dwellings are dual aspect to increase daylight and encourage the use of natural ventilation. Fixed solar shading to bedrooms on the south façades and moveable external louvres to the west will also help to reduce overheating.
Next
Previous