A House For Artists

A House For Artists

Completed

Winner

Planning Application Link    View map

Number/street name:
36 Linton Rd

Address line 2:

City:
London

Postcode:
IG118SE

Architect:
Apparata Architects

Architect contact number:
7752769153


Developer:
BeFirst|Create London|Greater London Authority|London Borough of Barking and Dagenham.

Planning Authority:
London Borough of Barking and Dagenham

Planning Reference:
18/00555/FUL

Date of Completion:
05/2024

Schedule of Accommodation:
7 x 2 bed flexible flats, 3 x 2 bed co-housing flats, 1 x 1 bed flat, 1 x 3 bed flat, ground floor public arts space and resident workspace

Tenure Mix:
100% affordable (at 65% of market rate)

Total number of homes:


Site size (hectares):
0.10

Net Density (homes per hectare):
120

Size of principal unit (sq m):
70

Smallest Unit (sq m):
59

Largest unit (sq m):
86

No of parking spaces:
zero / car-free

Scheme PDF Download



Planning History

The project was co-commissioned by London Borough of Barking and Dagenham and arts charity Create London, supported by the Greater London Authority and delivered by Be First. The building occupies the leftover site of a larger council development in central Barking and strikes a diplomatic form between the pitched roofs and tower blocks. The brief asked for a community arts space, workspace and twelve apartments, whose residents contribute to the public offer in return for affordable rents. The design was developed through close engagement with all stakeholders, and in-depth conversation with planners prior to planning submission.

The Design Process

The building is situated two minutes from Barking’s lively high street. It contributes to and fills the gap in the parade of buildings leading from the market. Set back in order to widen the pavement, a ground floor public space faces directly on to the street. Playful shapes in the facade indicate different uses such as a double height studio and co-housing floor.
The design aims to support the forming of communities both inside the building and in the local area, through shared entrance porticos and courtyard at street level, and loggias shared between households on upper floors. The shared spaces, including landings, are designed as places to dwell, so that chance encounters with neighbours take place in spaces that can be enjoyed. The entire building is seen as a house for collective life, while offering distinct private homes.
The project presents a post-Covid model for living with parity between indoor and outdoor life, and apartments intended to have some of the strengths of a house: high adaptability and outdoor space back and front. The robust fire strategy allows the possibility to add and remove walls within the apartments, meaning a room can be added if needed, such as for home-working or caring responsibilities, helping the long-term social sustainability of the building. Doors in party walls on one floor mean that different living arrangements are possible (larger families, multigenerational living), proposing a model of co-housing that can reflect varied needs.
The apartments, which meet exactly nationally described space standards, have no internal corridor and fewer walls, so feel larger. The concrete carries out multiple roles: structure, façade, fire-resistance, acoustic separation, thermal mass, and shading. As a result build-ups are lean and the building exceeds the RIBA 2030 Climate Challenge embodied carbon targets.

Choose a few key elements you want to promote

The building provides:
- generous shared loggias, that can be furnished with plants and furniture without impeding fire safety
- highly adaptable apartments with potential to add walls or a room
- flexible co-housing apartments
- spaces to support alternative living structures such as intergenerational living
- adaptability across the floor plate to allow changes to apartment sizes
Long term maintenance is supported through easily accessible services and walkways to windows. These walkways provide shading in summer while allowing sunlight deep into the plan in winter. The building is highly resistant to overheating: when temperatures reached 39° externally, apartments remained

Download PDF

Scheme Information

Type

  • Cohousing
  • Multi-Aspect Apartments
  • Innovative House Types

Size

  • Medium density
  • Compact

Cost/ownership

  • Affordable
  • Council
  • Mixed Use

Planning

  • Estate Regeneration
  • Community Consultation
  • Infill
  • Urban Infill
  • Urban Regeneration

Construction/Design

  • Contemporary Design

Sustainability

  • Infill

Outdoor areas

  • Private Terraces
  • Outside Terrace

Surrounding Area

  • Healthy Streets
  • Communal Spaces
  • Community Buildings
  • Play Spaces
  • Public open space

Specialised

  • Community

Sustainability

Social and environmental sustainability are integral to the design of A House for Artists in multiple ways: Passive Measures: • Compact form factor with minimum sized heated volume • Deep walkways allow sunlight to reach deep into the apartments in winter but shade the windows in summer • Natural cross ventilation is enabled through open plan dual aspect apartments and large openings These passive measures support future proofing against rising temperatures. When outside temperatures reached 39°C in 2022, residents reported internal temperatures of 26°C without cooling. Embodied Carbon: • The original proposal was for a Glulam frame building with mineral facade, however as the construction drawings were prepared immediately following the Grenfell disaster, the unknown regulatory consequences for timber led to alternative approaches being pursued. • Through the use of a high proportion of GGBS cement substitute and lean build-ups, the building achieves 482kg CO2eq/m2 embodied carbon, more than 20% below the RIBA 2030 Climate Challenge 2030 target. • An embodied carbon assessment was undertaken post completion with support from the contractor in providing true quantities for accuracy. Long-term adaptability: • The apartments are designed to be adapted to different configurations to meet changing resident needs and help sustain a community in situ • The simple column layout with non-structural walls and accessible services, helps ensure the building’s versatility and usefulness in unknown futures Health and wellbeing: • Through post occupancy interviews, residents report feeling calmer, happier and safer than in previous accommodation and particularly expressed appreciation for the quality of light in their apartments, the positive relationship with the outside, the social interactions on the shared walkways and the sense of community Energy Generation • A communal Air Source Heat Pump is used for hot water • Electric radiators are used for space heating • Photovoltaics support communal energy supply • No gas connection to the building
Next
Previous