Entry type: Project

Number/street name: 498-500 Abbey Rd

Address line 2: Abbey Wood

City: London

Postcode: SE2 9EZ

Architect: Bell Phillips Architects

Architect contact number: 020 7234 9330


Developer: Peabody.

Planning Authority: London Borough of Bexley

Planning Reference: UT/19/4567/FUL

Date of Completion: 06/2020

Schedule of Accommodation: 31 x 1-bed, 2-person flats; 6 x 2-bed, 3-person wheelchair user flats; 14 x 2-bed, 4-person flats; 15 x 3-bed, 5-person flats

Tenure Mix: 64% private, 9% shared ownership 27% London Affordable Rent

Total number of homes: 66


Site size (hectares): 0.224

Net Density (homes per hectare): 294

Size of principal unit (sq m): 50

Smallest Unit (sq m): 50

Largest unit (sq m): 89

No of parking spaces: 6



Planning History:
An application for 40 flats, a small commercial unit (class A1, A3, B1) and the refurbishment of The Harrow Inn (an existing Public House) was refused in 2006 (ref: 06/00492/FULM). Following the demolition of The Harrow Inn in 2009, a new application was submitted for 34 flats and the provision of commercial units at ground floor (ref: 14/00367/FULM). The application was withdrawn prior to the outcome of the submission. Peabody subsequently bought the site and received planning in February 2020 (ref: UT/19/4567/FULM).

Description of the design:
1.Public realm improvements at street level enhance connection between Abbey Wood Village and Lesnes Abbey Woods. Small-scale shops along contribute to civic character of Abbey Wood Village. 2.Shops provided along Abbey Roa. Nearby Abbey Wood Village provides number of retail/leisure amenities. Next to Lesnes Abbey Woods. Two roof-terraces provide imaginative/civic-spirited spaces, incorporating play-space, sitting opportunities, planting. 3.Within 200 metres of Abbey Wood Station. Served by numerous local bus routes. 4.Scheme provides mix of 1/2/3 bed flats at affordable, shared ownership and private rent to meet a wide variety of local requirements. 5.Modern references to site’s heritage. Brick-articulation responds to surrounding context, using variations in mortar, bond, joints; creating bands of colour/texture. 6.Massing is 3 storeys along the northern-edge to minimise impact on Abbey Wood Village and slowly steps up to 10 storeys along the southern edge. Eastern boundary pushed from Harrow Manorway – considering noise/air quality/visual impacts. 7.Active frontages along Abbey Road and Knee Hill. Private, communal, commercial entrances reinforce street-pattern. Subtle shifts break buildings into smaller volumes, responding to context. Rough brickwork at ground floor reduces building’s proportions to human-scale. 8.Identifiable/approachable communal entrances. Moments break design/material-palette, tall recess with stepped-reveal cuts envelope –giving entrances unique identity. Well-lit parking-area entrance through intimate garden. Public-realm strategy –connecting Village and Woodlands. 9.Abbey Road/Knee Hill frontages activated, encourage pedestrian use. 10.Car-free development with six-communal parking-units for wheelchair users. 11.Roof terraces at 2nd floor and 5th floor level where air quality/ noise levels are better. Feature trees, public bench and defensible planting around the building creates public spirited streets and ensures privacy for residents. 12.Mix cycle-storage options; Hi-Rise Two-Tier Cycle gas-assisted racks over Sheffield-bike-stands. Refuse designed convenient/accessible for residence/collection-crews.

Choose a few key elements you want to promote:
Responds to area’s desire to change character/density, due to Crossrail-Station opening – contributes towards identification as housing-zone. Historic buildings given contemporary references in façade – i.e. stepped reveals at primary entrances recall nearby church doorway; projecting bricks used to create roughly textured surface like ruined walls of Lesnes Abbey. Central volume adopts ‘C’-shape-plan, maximising number of dual-aspect flats – no single-aspect north-facing units; no single-aspect 2/3bed flats. Natural-light/ventilation to north/south cores. Open-plan kitchen/living spaces allow simultaneous usage. Balconies off living-areas, recessed within envelope, sheltered from roads – provide solar-shading to bedrooms. Flat-roofs contain PV-arrays, air-source-heat-pumps on 9thfloor-roof.



SCHEME TAGS

Type

  • Multi-Aspect Apartments

Size

  • Medium density

Cost/ownership

  • Affordable
  • Shared Ownership
  • Mixed Tenure

Planning

  • Estate Regeneration
  • Community Consultation
  • Infill
  • Urban Regeneration

Construction/Design

  • Brickwork
  • Local Vernacular
  • Modern methods

Sustainability

  • Low Carbon
  • Low Energy
  • Sustainable

Outdoor areas

  • Roof Terrace
  • Biodiversity

Surrounding Area

  • Healthy Streets
  • Landscape
  • Communal Spaces

Specialised

  • Wheelchair


Scheme PDF Download
Next
Previous