67 Southwark Street

67 Southwark Street

Completed

Shortlisted

Planning Application Link    View map

Number/street name:
67 Southwark Street

Address line 2:

City:
London

Postcode:
SE1 0HX

Architect:
Allies and Morrison

Architect contact number:
020 7921 0100


Developer:
Allies and Morrison.

Planning Authority:
London Borough of Southwark

Planning Reference:
13/AP/2075

Date of Completion:
05/2024

Schedule of Accommodation:
2 x 1 bed units / 7 x 2 bed units

Tenure Mix:
100% Private

Total number of homes:


Site size (hectares):
0.24

Net Density (homes per hectare):
37

Size of principal unit (sq m):
148.3

Smallest Unit (sq m):
95.88

Largest unit (sq m):
167.04sqm

No of parking spaces:
0

Scheme PDF Download



Planning History

The planning application was submitted in June 2013 and permission was granted on the 06 May 2014. The planners accepted the change of use from Class B commercial to retail and residential as appropriate. They acknowledged that fundamental flaws in the existing building limited its potential commercial use in the future and that a new office building on the severely constrained site was unviable due to the need to meet the current building regulations. The planners recommended the scheme for approval on the basis of the strong townscape rationale behind it and the exceptional level of architectural quality proposed.

The Design Process

This slender sixteen storey residential building with its plot ration of 16:1 makes the most of its tiny triangular plot on a sharp street corner in the heart of Bankside, responding to a very particular context and setting.
It is made of three parts. The first is the tallest, only 4m wide, aligned to Southwark Street, and completes the space formed by Bankside 2 and 3 to the north. Its repetitive order of bay windows, placed in a distinctive and alternating roman brick pattern, is grounded with a cafe and caped with an open belvedere accessible to every resident and offering a shared amenity space with panoramic views. The second is three floors lower and looks south. It follows the line of Lavington Street and is made from less elaborate brickwork which supports a lattice of grey and white painted metal framed balconies that overhang the pavement and run the whole width of its facade. This part concludes with a roof terrace for the penthouse apartment. The third is the small metal pavilion placed at the narrowest eastern end of the tower.
Fourteen floors accommodate nine triple aspect apartments in five different arrangements. Three occupy a single floor, four occupy one-and-a-half floors, another occupies two floors and a penthouse occupies three. With only nine flats, a commuted payment was made to the local authority for its affordable housing fund. Facing Southwark Street, the bay windows are sealed. These contrast with the full height glazed screens that extend the scale of the rooms, and which open to the wide south facing balconies and the quieter Lavington Street. The roughly triangular plan narrows from its widest at 12m at the western end to just under 4m at its eastern end where each apartment has a framed view of Southwark Street and beyond.

Choose a few key elements you want to promote

With its brilliant plot ration of 16:1 the building makes the most of its unusual tiny triangular plot on a sharp street corner in the heart of Bankside concluding a terrace of warehouse scaled buildings that includes Allies and Morrison’s own studios.
The internal organisation, with living spaces on the quieter south side and auxiliary spaces on the north are optimal for good daylighting.
The balconies, significantly larger than that required by the planners, provides fine outdoor amenity.
All 9 apartments have step free access to a shared belvedere with spectacular views over the city

Download PDF

Scheme Information

Type

  • Multi-Aspect Apartments

Size

  • High rise
  • Compact

Cost/ownership

  • Private Ownership

Planning

  • Community Consultation
  • Urban Regeneration

Construction/Design

  • Brickwork

Sustainability

  • Infill

Outdoor areas

  • Roof Terrace

Sustainability

The challenges of providing the maximum accommodation on this minimal urban site led to the exploration of the slim opportunities to push sustainability. The key was found in the building form with its extensive south facing facade. This presented a golden opportunity for harvesting beneficial winter sunlight while constraining summertime overheating by including balconies. Herein lay a double benefit providing the occupants with pleasant amenity on the quieter, less polluted side of the building. A sunlight study was conducted to test the building form which showed that the south facing facade would be in full sunlight from 10:00am to 4:00pm on 21st March. At the same time the shadow cast by the height of the building only partially affected a few windows on neighbouring residential buildings for only 5 minutes per day. The day-living spaces in the apartments span across the southern wall giving them plentiful daylight and winter solar gain, while having protection from high summer sun by the balconies. Exhaust air energy is reclaimed by mechanical ventilation with heat recovery. Twelve photovoltaic panels are squeezed onto the tiny available roof space. These can be used in conjunction with the air source heat pumps, which have efficiency up to 300%. The use of ASHP means that the building will emit less annual carbon over time as the UK grid de-carbonises. Building envelope details were carefully designed to minimise heat loss via thermal bridging. U values were calculated for each zone as the design evolved iteratively and aggregated to achieve the target value, particularly for the wall which, due to its total area, has the largest effect on heat transfer. The generosity and organisation of both the indoor and outdoor space together with the connectivity of this location provide sustainable living provision for people at all stages of life and with diverse abilities or impairments. The location of the building is ideal for the occupants to lead very low carbon, zero vehicle lifestyle.
Next
Previous