Entry type: Project

Number/street name: 54 St Helens Gardens

Address line 2:

City: London

Postcode: W10 6LH

Architect: MaccreanorLavington

Architect contact number: (0)207 3367353


Developer: Royal Borough of Kensington and Chelsea.

Contractor: Willmot Dixon

Planning Authority: Royal Borough of Kensington and Chelsea

Planning Reference: PP/20/00943

Date of Completion:

Schedule of Accommodation: 5x 1 Bed, 2 Person Apartments, 2x 2 Bed, 3 Person Apartments, 2x 2 Bed, 4 Person Apartments

Tenure Mix: 22% Social Rent, 22% Intermediate Rent, 56% Private Rent

Total number of homes: 8


Site size (hectares): 0.06

Net Density (homes per hectare): 15

Size of principal unit (sq m): 51

Smallest Unit (sq m): 51

Largest unit (sq m): 103

No of parking spaces: 0



Planning History:
The site on St Helen’s Gardens lies within the Oxford Gardens Conservation Area in North Kensington. The proposed villa will replace a 2 storey 60’s house which in turn replace a semi detached that would have matched the one to the north and was lost in the war to bombing. Planning permission was granted by the local authority in January 2020.

Description of the design:
Within the front garden stands a very fine mature plane tree that is to be retained and which contributes significantly to the street and the wider conservation area. The proposal, carefully designed to retain this tree with a slightly raised ground floor cantilevered over the edge of the root protection area in order to respect the building line in the street. The 2- social rent, 2- intermediate rent and 4- private rent homes all share a single accessible entrance, and within this mix there is a single 2 bed 4-person wheelchair home located at ground level with direct access to a rear terrace. The building has been designed as a double fronted villa or mansion block with a central entrance between two 3 storey bay windows providing a bay to the living rooms of each of 6 of the 8 flat sensitive to the conversation area. Detailed in a soft red brick and white glazed brick to give a contemporary twist to a building that has clear contextual references to adjoining buildings and maybe a nod to the listed Dixon Jones scheme in St. Marks road to the rear. Behind the central front door, set back behind the white arch to provide a covered entrance, sits a shared hall and stair and a place for post boxes. The space is robustly detailed with a green tiled dado that rises up through the building with the stair to the light at the top. A single lift connects all floors. The building is being designed to meet the highest practicable energy standard. The Passivhaus methodology and certification process was selected. Due to site, context and material constraints the Low Energy Building Standard is targeted as appropriate for this project. Cycle parking, along with private and communal amenity space is accommodated in the rear garden, along with the retention of existing trees at the garden boundary.

Choose a few key elements you want to promote:
• A rich mix of social rent to private rent tenures behind a single front door • Designed using Passivhaus methodology to achieve the Low Energy Building Standard • Careful design to retain and protect a landmark tree • High quality and robustly detailed flats, many with generous bay windows, in a small, detached mansion block that respects its conservation area context.



SCHEME TAGS

Type

  • Multi-Aspect Apartments
  • Maisonettes
  • Mansion Block
  • Detached
  • Semi-detached

Size

  • Medium density
  • Low density

Cost/ownership

  • Council
  • PRS
  • Mixed Tenure

Planning


Construction/Design

  • Brickwork
  • Contemporary Design
  • Traditional

Sustainability

  • Low Energy
  • Passivhaus/ Passive House

Outdoor areas

  • Garden

Surrounding Area

  • Healthy Streets

Specialised



Scheme PDF Download
Next
Previous