Entry type: Completed

Number/street name: Downhills Park Rd

Address line 2: West Green

City: London

Postcode: N17 6PR

Architect: HTA Design LLP

Architect contact number: 02074858555


Developer: Pocket Living.

Contractor: HG Construction

Planning Authority: London Borough of Haringey

Planning Reference: HGY/2016/3309

Date of Completion: 11/2020

Schedule of Accommodation: 1 bed x 93, 2 bed x 17, 3 bed x 4

Tenure Mix: 78% affordable (discounted market sale)

Total number of homes: Houses - 16 | Flats/Maisonettes – 110


Site size (hectares): 0.8 ha

Net Density (homes per hectare): 158 dph

Size of principal unit (sq m): 38 (1 bed Pocket)

Smallest Unit (sq m): 38 (1 bed Pocket)

Largest unit (sq m): 116

No of parking spaces: 65 (163 cycle spaces)



Planning History:
The site forms part of Site SA60 in the Haringey Site Allocations DPD. A number of pre-application meetings were held with planning officers prior to submission of the planning application. A Development Management Forum was held on 20 July 2016. The scheme was presented to the Haringey Quality Review Panel on 17 August 2016 and again on 9 November 2016. It was submitted for planning in September 2016 and achieved planning approval in February 2017.

Description of the design:
West Green Place creates a new street with a generous public realm and entrance square opening up access to the greenery of Downhills Park while offering purpose built community facilities. HTA Design designed the project from concept to completion creating 126 new homes. Dyvik Kahlen architects were selected through a competition to design the community facilities within the overall masterplan re-providing a nursery and community centre while creating the opportunity for development. The scheme is the first Pocket development to offer two-bedroom flats for sale at a discounted rate, whilst 80% of homes overall meet the GLA’s definition of affordable. In addition to these Pocket discounted flats there are 12 open-market two-bedroom flats and 16 three-bedroom family townhouses, ensuring that the new development benefits from a diverse community that accommodates families. The site is organised with two continuous frontages - larger flat blocks to the west where they sit within the existing mature tree line of Downhills Park and lower terrace of houses to the east where the homes seek to relate to the existing Victorian streets beyond. The site gradually falls and widens to the south with the building heights responding to this increasing from two and three storeys at the entrance to the southernmost flat block which is five storeys where the site is widest and lowest at the community garden. This garden includes allotments and an orchard, while every home enjoys access to a private garden, balcony or communal gardens for the flats. This allows bikes and refuse to be accommodated discretely away from the public realm. The central avenue is designed as a shared surface street with planting and parking to both sides making the site easy to navigate while accommodating a flexible approach to parking.

Choose a few key elements you want to promote:
Our vision for West Green Place was to create a beautiful new residential street with a public square at its entrance and a community orchard to its south which opens up access to Downhills Park. The proposals enabled the existing poor quality and disparate community buildings to be replaced with a consolidated nursery and community hall in a striking new gateway building (designed by Dyvik Kahlen). Innovative new housing typologies made the most of the site while promoting a diverse community from the ‘rooflight’ townhouses with their distinctive rear slope to new 2 bed ‘Pocket flats’ ideal for sharers.



SCHEME TAGS

Type

  • Maisonettes
  • Town house

Size

  • Medium density

Cost/ownership

  • Affordable

Planning

  • Infill

Construction/Design

  • Brickwork

Sustainability

  • Sustainable

Outdoor areas

  • Outside Terrace
  • Garden

Surrounding Area

  • Healthy Streets
  • Landscape
  • Communal Spaces
  • Public open space

Specialised

  • Wheelchair
  • Community


Scheme PDF Download
Next
Previous