Entry type: Project

Number/street name: 219 Rotherhithe New Rd,

Address line 2: South Bermondsey

City: London

Postcode: SE16 3EG

Architect: Bell Phillips Architects

Architect contact number: 02072349330


Developer: London Borough of Southwark.

Planning Authority: London Borough of Southwark

Planning consultant: London Borough of Southwark

Planning Reference: 20/AP/2819

Date of Completion: 05/2021

Schedule of Accommodation: 2no. commercial units, 5no. 1B2P flats 4no. 2B4P flats 5no. 3B5P flat

Tenure Mix: 100% Affordable Social Rent

Total number of homes: 14


Site size (hectares): 0.05

Net Density (homes per hectare): 290

Size of principal unit (sq m): 97

Smallest Unit (sq m): 54

Largest unit (sq m): 87

No of parking spaces: 0



Planning History:
BPA consulted with the community in February 2019, who commended the provision of housing for local people but raised concerns around the height of the initial proposal. The planning officers commented on the scale and bulk of two different options during an initial pre-app meeting. The council preferred a broken massing with a parapet that emphasised the verticality and skyline. A second community consultation at Pedworth Hall in January 2020 allowed BPA to present the new proposal to the local community with positive feedback. A planning application was submitted in Dec 2020 and granted on May 21.

Description of the design:
The proposal is for a mixed-use building adjacent to a railway viaduct, including 14 social rent and two ground-level units, which can be used as retail or cafe uses. In place of vacant commercial units, the housing and commercial units on the ground floor will add to the diverse mix of uses inhabiting the nearby arches, reinforcing the sense of place and adding activity to the pavement edge. The ground floor also houses plant space, cycle stores and a refuse store to encourage sustainable modes of transport and good management of resources. The design brings together contrasting textures and geometries to enliven the streetscape. Arches prevalent in the surrounding area; forming entrances, windows and other architectural features have been celebrated in the planned design. The arches reference the adjacent railway viaduct, particularly Southwark Park Station, thereby giving the building a sense of place and connection to the site’s history. The building’s base will feature a series of arches punched into the form and treated with soldier courses to emphasise the entrances to the communal and commercial areas. The building uses robust materials that will age well; at upper levels, panels of green-tinted GRC panels, with an arched pattern in relief, are a setback, adding to the depth to the façade. The immediate area has limited shared publicly accessible space. However, it is a short walking distance from Southwark Park, which has multiple facilities, including a café, a children’s playroom, play spaces, and a range of sports facilities. Every home has a generous balcony, and all of these are on the southern side of the building. The site has good connections to public transport routes, walking distance from South Bermondsey station and Surrey Quays station.

Choose a few key elements you want to promote:
The apartments range between one-bed and three-bed to cater for local needs. The site lies within a triangular block partly bounded by Rotherhithe New Road, most of which has been recently developed. The likely development of an adjacent terrace added a further constraint. Apartments have been configured so that there are no solely north-facing homes, and the majority are dual aspects, except the one bed two-person flat on each floor, which has a shallow plan. The homes have been designed to provide excellent thermal comfort, ventilation, natural light, and views. Dwelling openings will be widened to future-proof the homes.



SCHEME TAGS

Type

  • Multi-Aspect Apartments

Size

  • Medium density

Cost/ownership

  • Council

Planning

  • Estate Regeneration
  • Community Consultation
  • Window distances
  • Urban Infill
  • Urban Regeneration

Construction/Design

  • Contemporary Design
  • Local Vernacular

Sustainability

  • Low Carbon
  • Low Energy

Outdoor areas

  • Roof Gardens
  • Roof Terrace
  • Outside Terrace
  • Garden

Surrounding Area

  • Landscape
  • Communal Spaces
  • Play Spaces

Specialised

  • Wheelchair
  • Community




Sustainability:
Whilst the Housing Design Awards continues to recognise schemes that deliver great residential architecture, we are now in a period where progressive architects must also be reducing the carbon required to build their clients’ buildings and the carbon those buildings produce in use. From 2022 the Awards requires entrants to demonstrate how their schemes address key aims for carbon reduction. Please outline how the scheme is enabling a low-carbon lifestyle (Max 300 words) BPA’s efficient design of the proposed massing means that the proposal will have regulated CO2 emissions reduced against Part L 2013 by 46%. Openings and internal layouts are arranged so that habitable spaces across the site benefit from abundant daylight, and sunlight levels are naturally ventilated and passively cooled. This helps to reduce energy demand from end-users. Water-efficient fittings will limit water consumption to less than 105l per person per day. The build will contribute to local ecological value through proposed wild-flower roofs and terrace planting. The sustainable drainage strategy includes green roofs to slow water run-off. Low energy light fittings throughout will reduce energy bills. External walls incorporate high levels of insulation to reduce heating bills. Individual air source heat pumps will provide low carbon hot water and heating to dwellings. The number of openings on the south-western and south-eastern façades has been prioritised next to balconies to provide daylight and solar access but also shading to prevent overheating. Openings are abundant on the north-western facade to increase the amount of daylight. Good-sized, high-performance windows will provide good natural light throughout. Mechanical Ventilation Heat Recovery units are provided in each apartment, optimising heat efficiency. Mechanical extract ventilation will work with natural ventilation in all plant spaces and communal bin stores.

Tools


Yes /No


Further Details

Building for a Healthy Life


No


Building with Nature


No


Home Quality Mark


Yes


Up Front Carbon Assessment


No


Circular Economy Assessment Plan


No


Community Impact (Social Value)


No


Well/BREEAM (for mixed-use schemes)


No


Post Occupancy Evaluation


No




Scheme PDF Download
Next
Previous