Entry type: Completed

Number/street name: Renfrew Road

Address line 2: Kennington

City: London

Postcode: SE11 4NA

Architect: Mae Architects

Architect contact number: 020 7704 6060


Developer: Homes for Lambeth.

Contractor: Hill Holdings Ltd

Planning Authority: London Borough of Lambeth

Planning consultant: Tibbalds

Planning Reference: 17/05992/RG3

Date of Completion: 10/2021

Schedule of Accommodation: 2x 1b2p (wheelchair) / 3x 2b4p / 8x 1b2p / 3x 3b5p flats

Tenure Mix: 100% affordable Council rent

Total number of homes: 16


Site size (hectares): 0.68

Net Density (homes per hectare): 215

Size of principal unit (sq m): 65.7

Smallest Unit (sq m): 54.0

Largest unit (sq m): 89.0

No of parking spaces: 4



Planning History:
An extensive community consultation process began in 2014, led by make:good with Lambeth officers, CPC, Tibbalds, Mæ, and Campbell Reith. Throughout the project, a series of monthly engagement events have been held with residents to share, discuss and contribute to the design work as it developed, with the project team present to answer questions. Residents’ input from these sessions formed a key part of the design development process. As a result, partial development of Knight’s Walk was approved by the Lambeth Cabinet in 2015, and full planning permission was granted in April 2018.

Description of the design:
1.Knight’s Walk Phase 1 forms part of an infill development in Lambeth’s Cotton Garden Estate, and helps to re-establish the primary pedestrian route through the estate. 2.Resident facilities include a community room. A GP surgery and nursery are nearby. 3.The site is in walking distance of several tube stations and bus routes, and close to the Cycle Super Highway. The pedestrianisation of Knight’s Walk further promotes active travel. 4.Local residents supported a densification approach that addresses local housing needs with 16 spacious apartments for social rent. 5.Knight’s Walk responds to George Finch’s 1968 Cotton Gardens Estate with a palette of cast concrete, pale and purple-brown bricks, and a highly-articulated roofline. The building steps in and out – in both plan and section – to reduce its perceived scale and echo the massing of Finch’s work. 6.The design weaves into the urban grain and topography with its use of form and materials, complementing retained post-war housing and the neighbouring Conservation Area. The low-rise, linear block makes full use of the narrow site, located above a Northern Line tunnel. An existing park and its habitats are retained and enhanced. 7.Phase 1’s carefully articulated facade completes the urban block and courtyard established by the estate’s retained patio houses, creating a varied, active frontage and framing a central open space – thereby linking all the elements of Knight’s Walk into a distinct, legible place. 8.The scheme redefines access with a through-way within the new block. The central square further aids navigation. 9.Wide pathways offer shared surfaces, and open onto a network of public spaces. 10.Knight’s Walk is car-free, aside from 8 accessible parking spaces. 11.Set behind a public-facing green space, a private residents’ garden is a peaceful and carefully orientated open space. 12.All flats have private gardens or balconies. There is generous cycle storage.

Choose a few key elements you want to promote:
Knight’s Walk Phase 1 forms part of an ambitious programme of regeneration led by Homes for Lambeth, in close consultation with the existing residents, to create spacious homes, with varied private amenity space, tailored to their needs. By addressing the variety of existing typologies across the site, the scheme re-establishes a focus on open spaces that maximise opportunities for the community to come together – from opening up views towards the existing park, to improving the site’s permeability with the pedestrianisation of Knight’s Walk, and the provision of a new access point from Renfrew Road.



SCHEME TAGS

Type

  • Courtyard House
  • Multi-Aspect Apartments

Size

  • Medium density

Cost/ownership

  • Affordable
  • Council

Planning

  • Estate Regeneration
  • Community Consultation
  • Infill
  • Urban Infill
  • Urban Regeneration

Construction/Design

  • Brickwork
  • Local Vernacular

Sustainability

  • Sustainable

Outdoor areas

  • Private Terraces
  • Outside Terrace
  • Garden

Surrounding Area

  • Landscape
  • Communal Spaces
  • Play Spaces
  • Public open space

Specialised





Sustainability:
Lambeth Council and Homes for Lambeth were keen to minimise energy costs for residents. Therefore, a ‘fabric first’ design approach was adopted, and the building was constructed and tested using the PHPP (Passive House Planning Package Tool). Passive measures include improved thermal performance of the external envelope - high standards of insulation and cold bridging details mean that very little space heating is required. Better quality windows and doors have also improved air-tightness, reduced noise and provided better thermal performance. The form and orientation were also carefully considered, with internal layouts designed with the living rooms facing south-west over the central green space to benefit from sunlight and daylight. Furthermore, deck access enables all units to be dual aspect, and the size and position of windows has been optimised to maximise cross ventilation, reduce heat loss through the glazing and avoid overheating during the summer months. Each dwelling has been provided with a mechanical ventilation with heat recovery system to provide fresh, filtered air all the time, even when the windows are shut. Low energy lighting systems are also provided throughout, ensuring electricity usage is minimised. Evaluation showed that the build exceeded its original set target with an annual heating energy consumption of 28kWh/m2 and energy consumption of 88 kWh/m2.

Tools


Yes /No


Further Details

Building for a Healthy Life


No


Building with Nature


No


Home Quality Mark


No


Up Front Carbon Assessment


Yes


Circular Economy Assessment Plan


No


Community Impact (Social Value)


Yes


Well/BREEAM (for mixed-use schemes)


No


Post Occupancy Evaluation


Yes




Scheme PDF Download
Next
Previous