Fortescue Road is a former Thames Water Depot and a railway siding which meant the existing conditions were technically very complex with large scale utilities and access shafts leaving large areas of the site as no build zones. The site was also covered in Japanese knotweed, fly tipped and had a SINC designation as well as a fall of 2.5m north to south.

Goldcrest Architects together with Spacehub Landscape Architects developed the design which focused strongly on external spaces to foster a sense of community within the development. A ‘home zone’ with planted pergola parking spaces provides an attractive internal ‘street’, child play spaces, a communal allotment area and an ecology garden were intrinsic to the design.

The site sits in a transition zone between Edwardian terraces and the larger scale retail sheds. The design reflects this transition and change in scale and character with a design that exploits the natural level change across the site. The roof line of the proposed blocks reference the form of the pitched roofs found in the rear extensions of the Edwardian terraced housing along Fortescue Road. The material palette drawing from the context reflects the traditional brick whilst giving a nod to the more contemporary rainscreen cladding of the larger retail sheds on the upper floor.

Quality of Accommodation 

  • The scheme scores 12 green lights (outstanding) under the Building for Life Assessment.

  • The scheme achieves a 3 star HQM rating (Home quality mark).

  • All units meet Lifetime Homes standards.

  • All 74 units are dual aspect and generally far exceed space standards with no more than a maximum of six apartments off a core.

  • Large private amenity spaces and significant areas of high quality communal amenity spaces is provided accessible to all.

 

 

 

Planning History

The site a former Thames Water Depot and a railway siding prior to that, is a brownfield windfall site.

Goldcrest carried out three pre-app meetings with the LPA , public consultations with local residents and meetings with key local stakeholder groups. Ward Cllrs and the Leader of Merton Council.

The application was approved at local level in November 2016.

Project Team

Architect: Goldcrest Architects
Developer: Goldcrest Land PLC
Planning Authority: London Borough of Merton

Development Data

Site size (ha):0.599
Estimated date of completion:01/06/2019
Schedule of accommodation:5 x studio , 18 x 1 bed , 34 x 2bed, 17 x 3bed
Tenure mix:15% affordable rent 6.5% starter homes 78.5% private
Size of typical home:70m2
Parking spaces:29

*All information published is as provided by the awards applicant

Next
Previous

Disclaimer

All information published is as provided by the awards applicant and is not updated. Although every effort has been made to provide accurate content on these pages neither the Housing Design Awards nor any of its sponsors, partners or employees or awards entrants make any warranty, express or implied, or assume any legal liability or responsibility for the accuracy or completeness of any information contained on this site.

Due to the nature of the content, changes are likely to happen post planning stages and so decisions on purchases must not be made with information held on this site. Please refer to the residential developer(s) concerned for up to date information.

The Housing Design Awards and its partners, sponsors, employees and applicants, cannot be held responsible for the contents of any pages referenced by an external link. Reference herein to any company does not necessarily constitute or imply its endorsement or recommendation by the Awards or any of its partners, sponsors or employees.